Właściwości mniszka lekarskiego

Właściwości mniszka lekarskiego

Redakcja

2017-04-24

brak komentarzy

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) określany także mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie dziko w całej Starym Kontynencie Azji a także obu Amerykach. W ogrodach bardzo często okazuje się odczytywany jako uciążliwy chwast.

Liście mniszka – zielone, z głębokimi wcięciami – okazują się ułożone w rozetę, ze środka którego wyrasta łodyga pusta w środku o długości 20 cm, zakończona pojedynczym koszyczkiem kwiatowym. Kwiatostany zamieniają się po zapyleniu w owocostany, zwane dmuchawcami.

Mniszek - roślina miododajna a także lecznicza

Mniszek okazuje się rośliną miododajną – chętnie odwiedzają go pszczoły, a miód z mniszka okazuje się uznawany za 1 z najzdrowszych. Mniszek lekarski okazuje się także rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim okazują się liście a także korzeń mniszka. Liście gromadzi się wiosną, zaś korzenie późną jesienią (wówczas posiadają najwięcej składników czynnych). Liście trzeba suszyć w przewiewnym a także zacienionym pomieszczeniu. Przed suszeniem korzeni trzeba je oczyścić z resztek gruntu. Do wysuszenia korzeni niezbędna okazuje się suszarka – suszymy w temperaturze 30 st. Celsjusza.

Substancje czynne mniszka lekarskiego

Korzeń mniszka posiada sporo garbników, związków seskwiterpenowych, triterpenowych, inuliny, fitosteroli, soli mineralnych (bardzo potasu). Z kolei w liściach mniszka znajdują się flawonoidy, flenolokwasy, karotenoidy i potas, magnez, krzem a także wit. C a także wit. B.

Wpływ a także wykorzystanie mniszka lekarskiego

Mniszek funkcjonuje przeczyszczająco a także diuretycznie. Łagodzi dolegliwości wątroby a także woreczka żółciowego, oraz dysfunkcje metabolizmu. Stosuje się go w dolegliwościach przepływu żółci, przy braku apetytu a także niestrawności, oraz do stymulacji diurezy (by podkręcić wielkość wydalanego moczu).

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego

Aby wykonać odwar z spierzchniętych korzeni mniszka pospolitego zalicza się 2 łyżki rozdrobnionych korzeni zalać 1/2 l wrzącej wody mineralnej a także dalej gotować na wolnym ogniu pod przykrywką mniej więcej trochę mniej niż kwadrans. Po ostygnięciu przecedzić. Tak naszykowany odwar pije się 2–3 razy na dzień bezpośrednio przed jedzeniem jako artykuł ułatwiający metabolizm, żółciopędny, odtruwający a także moczopędny.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie